Cum decurge operaţiunea… scos bijuterii, dezbrăcat, lăsat lenjeria intimă că doar prin părţile alea nu vrei să te congelezi, zic, pus şosete de unică folosinţă, încălţat nişte botoşi foarte groşi şi simpatici, şi intrat în criosaună. Mânuţele se ţin în dreptul pieptului sau afară, aşa cum delicat le-am ţinut şi eu, în niciun caz pe lângă corp pentru că extremităţile sunt foarte sensibile la frig. De aceea, trebuie folosiţi şi botoşii ăia maximi. Mare grijă la vaporii de azot, nu trebuie inhalaţi, eu mi-am ţinut respiraţia cu mult înainte de eliberarea lor, apoi m-am panicat că o să-i respir şi o să-mi criogenizez plămânii J. Anyway, în capul meu scenariile sunt multe şi elaborate, de aici şi încercările de atac de panică ale minţii mele cedate. Sincer, am crezut că pleznesc de frig. Sunt o mare friguroasă în viaţa de zi cu zi, iar faptul că m-am băgat singură în gura frigului nu poate decât să spună că sunt o adevărată profesionistă sau doar că baba suferă la frumuseţe. Pentru că, aşa cum spuneam în postul de ieri, sub acţiunea frigului, creşte producţia de colagen şi după câteva şedinţe, acest lucru se vede pe faţă.

Aerocrioterapia, denumită popular şi criosaună, este opusul unei saune convenţionale, organismul fiind expus pentru foarte scurt timp (1 – 3 minute) la o temperatură cuprinsă între -120°C şi -180°C. În ciuda valorilor extrem de scăzute, corpul nu îngheaţă, deoarece aerul din criosauna este foarte uscat. În aer umed, această temperatura ar fi, cu siguranţă, inacceptabilă pentru organism. Senzaţia percepută în timpul procedurii este suportabilă, fiind mai puţin neplacută decât scăldatul în apă rece, spre exemplu.

Reducerea temperaturii de la -20°C la temperatura dorită, în cazul meu doar la -120°C, se produce în mai puţin de 30 de secunde. Temperatura pielii scade rapid la 0°C şi apoi, prin intensificarea circulaţiei periferice, ajunge la 35°C (temperatura normală a pielii este de 32,5°C). L-am întrebat pe dl. Constantin Stan, Managing Partner CrioBio, cel care m-a asistat şi a efectuat toate manevrele necesare criosaunizării mele, dacă scade şi temperatura organelor interne, din nou scenariile mele… M-a liniştit cu un zâmbet şi mi-a spus că procedura fiind foarte scurtă, se răceşte doar stratul superficial al pielii, în timp ce temperatura organelor interne rămâne neschimbată. Primul efect l-am observat după vreo 5 minute de la terminarea procedurii şi a fost apariţia unei stări de bine pe care o am şi atunci când termin programul de kangoo jumps, stare datorată eliberării de endorfine în sânge. Euforia mea internă şi externă a durat până spre seară, iar după baia relaxantă despre care vă vorbeam în postul de ieri, am dormit ca un prunc.

Şocul termic scurt şi controlat ajută organismul să-şi regăsească echilibrul, elimină   stresul şi consecinţele sale, reduce celulita şi greutatea corporală. În funcţie de greutatea corporală şi temperatura din cabină, în timpul unei proceduri, se pot “arde” 150-200 kcal iar între proceduri peste 1000 kcal, ceea ce înseamnă că după o serie de 20 – 30 proceduri, greutatea corpului poate să scadă cu 7-10 kg.

Criosauna ajută la regenerarea naturală a celulelor, sistemul imunitar este stimulat, reglează activitatea hormonală şi metabolismul, ajută la îmbunătăţirea funcţiilor sexuale. Criosauna are şi efecte curative, şi este o cale rapidă de tratament şi recuperare după traumatismele sportive, dar şi de refacere rapidă a capacităţilor sportive după efort prelungit. De aceea, echipa naţională de ciclism a Franţei a folosit criosauna pentru recuperarea sportivilor săi în timpul competiţiilor de anul acesta.

După primele 3-4 proceduri, apar rezultate uimitoare: pielea întinereşte, eventualele dureri dispar, se simte o întinerire generală a organismului etc. Pentru rezultate persistente în timp, sunt recomandate serii de câte 10-20 de proceduri. Dl. Constantin Stan mi-a spus că unei doamne în jur de 60 de ani care a făcut 10 proceduri, i-au dispărut ridurile de pe gât, asta pe lângă efectele benefice asupra sănătăţii. Unei alte doamne mai tinere, după doar 4 proceduri i-a dispărut complet un rid adânc dintre sprâncene, şi foarte tare, că un copil de 10 ani foloseşte criosauna foarte relaxat şi din proprie iniţiativă.

Criosauna este disponibilă în Centrele CrioBio situate în Str. Pictor Negulici nr. 27 şi Calea Griviţei nr. 3, în cadrul clinicilor Bio Terra Med. Iar preţurile sunt cele de mai jos:

75 lei şedinţa pentru un abonament de 30 de şedinţe; 80 lei şedinţa pentru un abonament de 20 de şedinţe; 90 lei şedinţa pentru un abonament de 10 şedinţe; 60 lei şedinţa pentru abonamentele Corporate sau 100 lei şedinţa fără abonament.

Detalii pe http://www.criosauna.ro/