Să vă explic de ce m-am horărât să scriu despre imunitate, acum și nicio clipă mai târziu. Pentru că a venit iarna, e frig, dar nu atât de frig totuși, iar copiii s-au transformat deja în mormane de haine mergătoare. Abia le mai zărești năsucurile printre fulare, căciuli și haine umflate. Săracii de ei, nici nu mai pot alerga, bine, am uitat, nu trebuie să alerge pentru că transpiră și plus de asta, aerul este foarte rece și intră direct în gât și se îmbolnăvesc.

De când există Maia în viața noastră, am tot auzit chestii de genul ăsta și nu de puține ori am fost priviți ca niște ciudați pentru că scoteam copilul afară la -10 grade, mânca, și o face în continuare, zăpadă și lingea țurțuri sau se tăvălea pe jos. Aici, ca să se oripileze toată lumea, trebuie să recunosc că în familia noastră se aplică și regula celor 5 secunde. Mai exact, dacă ceva de mâncare cade pe jos și nu zăbovește acolo mai mult de 5 secunde, îmbucătura respectivă se ridică cu grație, se suflă delicat asupra ei și se introduce în gură.

Marele nostru noroc a fost medicul neonatolog al Maiei care ne-a explicat că bebelușii sunt foarte rezistenți, nu sunt deloc așa cum credem noi, și că trebuie să treacă prin diverse ca să se imunizeze. De aceea, nu ne-a spus să exilăm motanii și câinele familiei, nu ne-a spus să înfofolim copilul ca pe o matrioskă, ne-a explicat că nu frigul îmbolnăvește, ci microbii, virușii sau bacteriile. El ne-a reamintit că otita nu se face din cauză de refuz al purtării căciulii și nici pentru că a bătut vântul, pentru roșu în gât nu se dă antibiotic, iar febra este semn că organismul luptă cu boala. În felul acesta, s-a construit sistemul imunitar al Maiei  și pentru că un sistem puternic, nu înțelege de ce mă înfofolesc până în gât și totuși mă îmbolnăvesc mai des decât ea. Mereu îmi spune că este călduroasă, iar eu prea friguroasă, iar atunci când i-am arătat poze din frageda mea copilărie, a râs continuu vreo 10 minute. Aș posta și fotografia respectivă, dar în mod sigur îmi strică imaginea de divă. Aveam pe cap 3 căciuli suprapuse, semănam destul de bine cu Axinte și se pare că mă deplasam precum R2D2 din Războiul Stelelor, mă rog, așa rezultă din poză.

Când eram copil am înghițit penicilină și tetraciclină cât alți copii în toată viața lor, iar atunci când vedem pastiluțele mi se întorcea stomacul pe dos, erau extrem de amare și deși mama mi le dădea cu iaurt, aveam dureri de stomac destul de serioase. Dacă bătea un pic vântul, pac mi se umflau gâlcile. De la salam de Sibiu făceam urticarie. De la căldură îmi curgea sânge din nas. Nu-mi plăcea aproape nicio mâncare și asta pentru că după ce mâncam, orice aș fi mâncat, îmi venea să vomit și câteodată chiar o făceam. Fundul mi-era ciuruit periodic și noroc că aveam o vecină asistentă medicală, Tanti Ani, care avea mâna ușoară și aproape că nu simțeam deloc înțepătura. Din păcate, toate astea înseamnă că stomacul meu era praf de la antibiotice, flora intestinală distrusă, rezistența la microbi aproape inexistentă. Probabil că la vremea aceea medicii nu vorbeau părinților despre ce înseamnă sistemul imunitar, și deși în zilele noastre o fac, și există și milioane de alte mijloace de informare, extrem de mulți copii au sistemul imunitar praf.  Nici adulții nu stau mai bine, din păcate.

Și ce să facem acum, asta e, ăsta este copilul meu, mai sensibil sau așa sunt eu, răcesc des și repede, așa am fost toată viața… Fraților, chestia asta se poate schimba chiar din acest moment. Există alimente care întăresc sistemul imunitar, există suplimente alimentare care completează eventualele carențe din alimentație, exercițiile fizice ajută și ele, mișcarea în aer liber este esențială în construirea unui sistem imunitar puternic. Lăsați copiii să iasă afară chiar dacă sunt -5 grade, amintiți-vă cum stăteam noi afară în zapadă până nu ne mai simțeam mâinile și picioarele. Nu zice nimeni ca de mâine să ieșiți afară în ger în tricou, dar măcar mai scoateți un strat de haine și lăsați corpul să-și amintească de termoreglare. Nu zice nimeni să nu purtați căciulă, dar totuși, la 5 grade căciula cu blană este cam prea mult. Apropo, am văzut copii cu căciulă și în septembrie, când afară erau 19 grade.

Imunitatea adultului depinde de imunitatea copilului, și mă refer la una și aceeași persoană. Mai exact, dacă în copilărie sistemul tău imunitar este slăbit, așa va fi și la vârsta adultă. Iar dacă pe mine, o mamă obișnuită, nu mă credeți, citiți vă rog opinia unui specialist.