Cel mai vehiculat nume este Milton Blake, chimist australian, care a avut un succes deosebit cu o cremă împotriva arsurilor solare la începutul anilor 30. Totuşi, fondatorul companiei cosmetice L’Oreal, Eugene Schueller, deasemenea chimist, este creditat ca fiind inventatorul ecranului de protecţie solară, tot în anii 30.

Eugene Schueller, fondatorul L'Oreal Paris Eugene Schueller, fondatorul L’Oreal Paris

Alte surse îl numesc pe omul de ştiinţă austriac Franz Greiter ca inventatorul ecranului de protecţie solară, prin produsul Glacier Cream. Un alt nume prezent în acest context este Benjamin Green. În anii 40, Green, fizician american, a preparat în propria bucătărie, o substanţă roşie de consistenţa jeleului şi i-a încercat eficacitatea pe propria chelie, apoi au beneficiat de ea soldaţii americani staţionaţi în Pacificul de Sud, în al Doilea Război Mondial.

După război, Green a continuat să experimenteze formula iniţială, până a creat produsul care a devenit Coppertone SunTan, în 1944. Crema Coppertone SunTan cream, cu aromă de iasomie, a fost primul produs cu ecran de protecţie solară dedicat pieţei de consum.