Când am auzit că ministerul educației a introdus o săptămână de școală altfel, m-am gândit că, frate, în sfârșit copiii pot să respire și pot să vadă și altceva în afara matematicii cu polonicul. Mi-am imaginat predarea noțiunilor de mate în parc numărând rațele, cunoașterea naturii în mijlocul naturii, la Grădina Botanică sau în parc, Educație pentru societate habar n-am, pe stradă unde învață să nu arunce hârtii pe jos, salută când intră în magazinul de la colț, ajută un bătrânel să traverseze, ecologie, în parc unde adună pet-urile și hărtiile aruncate cu nesimțire de majoritatea adulților.

Mi-am imaginat că merg la un adăpost de câini și află cum trebuie îngrijiți ca să nu mai ajungă în stradă, într-un cabinet veterinar, la o seră, într-o redacție, la televiziune în platoul de știri, la stația de pompieri sau la secția de poliție, la Muzeul Țăranului Român ca să știe cine sunt, la mama la servici, mama fiind orice ar putea interesa un copil de clasa I. Magazine bio, atelier de gătit sănătos, în piață să vadă ce trebuie să mâncânce și să afle cum să aleagă legumele și să se tocmească cu țăranii, la atelierul de fabricat hârtie, într-un atelier de croitorie, laborator de cofetărie, tipografie, fermă de animale etc.  Ei bine, nu. Nimic din toate acestea nu s-au întâmplat, cel puțin la fii-mea la clasă, iar la liceu, profesorii nici măcar nu au catadicsit să vină la școală.

Cel mai tare mi s-a părut ieri, când a fost ziua Sport și sănătate, iar dimineața la ora 10 au mers la tananaaaam McDonalds, să coloreze ouă de Paște, yeiiiii!!!! Așa au zis copiii, yeiii, pentru că majoritatea părinților nu este de acord cu Mc-ul și evident, copiii ajung să se îndese cu un mcpuișor o dată la câteva luni sau poate niciodată, iar noi, părinții, unii am protestat în van, alții au decis să nu le dea bani copiilor, iar ei, mititeii să se chinuie cu mirosurile specifice și să înghită în sec, alții au zis că e o dată domne, nu are ce să se întâmple … Din păcate, doar câțiva au spus că este aberant să duci copiii la Mec în cadru organizat cu școala, cum naiba să mai învețe un copil ce este sănătos pentru el, dacă în ziua de sport și sănătate tu, școală, îl duci la Mec 🙁 Este o contradicție în termeni, sport/sănătate și Mac=nesănătos.

Ce mai înțeleg copiii ăștia? Hai, mă, mami, că am fost cu școala la Mec, este sănătos, tu nu știi nimic.

foto