Ce jucării cumpărăm copiilor?

Am rămas datoare cu un articol scris de Mariann Csiki, instructor yoga pentru copii la Budapesta, despre jucăriile pe care ar trebui să le cumpărăm copiilor noștri și felul în care ele îi ajută să se dezvolte sănătos. Chiar dacă au trecut sărbătorile și goana după cadouri a luat sfârșit, cred că opinia lui Mariann în această privință este oricând folositoare.

text: Mariann Csiki, instructor yoga pentru copii, terapeut prin mișcare, educatoare, Budapesta

Camerele copiilor din ziua de azi sunt pline ochi de jucării, de cele mai multe ori părinții nici nu mai știu unde să le depoziteze. Deși camerele sunt pline de jucării, mulți copii se joacă o zi întreagă cu un capac sau o sfoară sau pur și simplu stau în fața televizorului, iar sutele de jucării rămân nefolosite. Ca și terapeut prin mișcare și pedagog consider că este foarte important să le cumpărăm copiilor noștri jucării valoroase și inteligente, dar ca și părinte sunt conștientă de faptul că posibilitățile financiare sunt limitate. Fiecare ne-am dori să cumpărăm copiilor noștri jucării sau jocuri cu care se vor juca mult timp, ne-ar plăcea să se bucure de acestea nu doar în ziua de Crăciun sau de ziua de naștere, și să nu sfârșească printre celelalte jucării vechi aruncate într-o debara.

Obiceiurile de cumpărare ale părinților de azi sunt diferite de cele ale părinților noștri. Acum, de obicei, cumpără jocuri cu care copilul se poate juca cât mai mult timp singur. Acest fapt este speculat și de fabricanții de jucării și tot mai multe jucării de acest fel ajung pe rafturile magazinelor. În lumea noastră modernă, mulți copii au camera lor proprie echipată cu un televizor și un calculator personal, au tablete și telefoane mobile. Când ajung acasă, membrii familiei se retrag, fiecare separat, și își petrec timpul liber rămas în compania aparatelor. De aceea, cred că nu procedăm corect atunci când cumpărăm copiilor un joc cu care se poate juca mult timp singur.

În grădinite și în școli întâlnim mulți copii care nu se pot acomoda cu ceilalți colegi, sunt egoiști și nici nu le trece prin cap să-i ajute pe ceilalți sau să-i cheme la joacă. Cauza acestui comportament trebuie căutat în viața de zi cu zi. Atunci când cumpărăm cadouri trebuie să avem în vedere și modul de viață sărac în mișcare. Rezultatele acestui fapt pot fi observate în comportamentul copiilor. Sunt tot mai multe probleme de comportament în grădinițe și școli. Viața unui copil de grădiniță sau de școală este foarte statică, acasă stă în fața calculatorului și al televizorului, la școală în bancă, iar până la și de la școală merge cu mașina, nu pe jos și nici cu autobuzul. Din cauza lipsei de mișcare, sistemul nervos nu este suficient stimulat, de aceea acesta va inventa tot feluri de mișcări exagerate care să compenseze această lipsă. Iar atunci, vom spune despre copil că este neastâmpărat și rău!

Cred că putem schimba această situație și să ieșim din acest cerc vicios, cumpărând jucării care implică mișcare și interacțiune cu alți copii.  Scopul este să existe cât mai multă mișcare! Se știe că mișcarea produce hormonul fericirii și ajută la dezvoltarea sistemului nervos. Orice copil iubește mișcarea și jocul, deci succesul este asigurat. Posibilitățile de alegere sunt mari în ceea ce privește jucăriile care încurajează mișcarea, iar pentru a vă ajuta, voi enumera câteva:

– mingi, mingi de sărit (cu mâner), patine, patine cu rotile, skateboard, trambulină, minge mare de gimnastică, rachete de badminton sau de tenis, biciclete, trotinete, spalier, perete de cățărat, leagăn, leagăn sub formă de lacrimă , cum sunt cele de la IKEA, scaun care se învârte, tot la IKEA, minitobogan, căluț de lemn, set de scafandru (ochelari, labe și țeavă) etc. Bineînteles sunt foarte bune și jocurile colective, jocurile de construit pentru că atunci familia are posibilitatea să se joace împreună, să interacționeze, să împărtășească.

Vă doresc tuturor activități pline de mișcare și bucurii!

featured image

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.

Introducere in sistemul energetic al chakrelor

Vrei să-ți începi călătoria spre auto-cunoaștere? Descarcă gratuit ghidul Introducere în sistemul energetic al chakrelor și fă primul pas.

Loading...