Ce pierde un copil dacă se naște prin cezariană?

Copilul Maia s-a născut prin cezariană. Inițial așa mi-am dorit, apoi m-am tot gândit dacă nu ar fi bine să nasc natural. Ei bine, chiar dacă aș fi decis să nasc natural, nu se mai putea. Am fost programată pentru operație în 28 decembrie, dar pe 25 seara, domnișoara dorea cu ardoare să iasă în lume. Pe 26 decembrie am ajuns la spital unde, pentru că Maia era deja în suferință fetală, am fost supusă operației de cezariană. Atunci, habar n-aveam ce a pierdut copilul nostru pentru că nu s-a născut natural. Din fericire, nu este iremediabil 🙂

Rândurile de mai jos aparțin instructorului meu de yoga pentru copii, Mariann Csiki, și le veți găsi, probabil și la Suzana pe blog. Am decis împreună că informațiile de acest tip trebuie să circule, femeile trebuie să cunoască cât mai multe despre dezvoltarea copilului și despre cum pot ele să ajute la dezvoltarea lui armonioasă.

Când așteptăm un copil, facem ca totul sa fie în ordine în timpul sarcinii. Suntem atente să ne alimentam sănătos, să ducem o viață sănătoasă, citim tot felul de articole și cărți. Până când se naște copilul, deja i-am cumpărat tot de ce are nevoie, căruciorul cel mai bun și cel mai modern, pătuțul, i-am amenajat o cameră superbă. Dorim copilului nostru tot ce e mai bun pe lume. Deja ne gândim unde va merge la grădiniță, ce scoală va absolvi și ne imaginam cum va avea succes în viață. Dar nu ne gândim la lucrul care afectează în mare măsură viitorul copilului. Modul de naștere! Despre cum ajunge el din uterul mamei în canalul nașterii, de acolo în palmele medicului și în brațele ei protectoare. Cercetările neurologice recente arată faptul că aceste minute în care copilul se străduiește să treacă prin canalul nașterii îi influențează toată viața. Această stimulare care acționează pe pielea  bebelușului din cap până în vârful picioarelor este o încărcare energetică de neînlocuit. Creierul primește stimulii care ajută cele două emisfere ale creierului să comunice între ele. Iar condiția necesară pentru a învăța ușor să scrii și să citești este ca emisferele creierului să comunice. Degeaba îi vom cumpăra totul, dacă el nu a primit acești stimuli de  importanță vitală. Cunosc mai mulți copii născuți prin cezariană, care se apucă de un lucru, dar se răzgândesc, renunță sau spun că va termina mama în locul lor. Deoarece copilul nu a luptat să treacă prin canalul nașterii, o astfel de atitudine poate să-l caracterizeze. Copilul nu este sigur că poate să fructifice posibilitățile oferite de părinți.

Să nu înțelegeți greșit, bineînteles că sunt momente când într-adevăr este necesară nașterea prin cezariană! Medicii prin cunoștințele lor de specialitate cu valoare inestimabilă, au salvat multe vieți. Dar dacă nu sunt alte complicații, viitoarele mămici trebuie să fie pregătite pentru a putea aduce pe lume copilul. Primul lucru asupra căruia aș dori să atrag atentia este modul de viață sedentar. Poți să faci și chiar trebuie să faci multă mișcare în timpul sarcinii. Mișcarea mamei influentează foarte mult dezvoltarea fătului. Foarte multe femei se tem de naștere și de aceea aleg să nască prin cezariană. Dar nu asta este rezolvarea pentru teamă! Natura a înzestrat femeia cu o minune: 99% dintre femei sunt capabile să-și nască copilul natural. Femeia gravidă trebuie să se gândească la copilul ei, să știe că acest drum trebuie parcurs de el, mama trebuie doar să deschidă ,,poarta”. Mama trebuie să-l ajute pe copil pe acest drum până când ajunge la final. Trebuie să ne gândim că nașterea este mai dureroasă pentru copil decât pentru femeia care naște. În cazul unei probleme, orice mama și-ar da viața pentru copilul ei, dar când naștem, nu trebuie să ne dăm viața, trebuie doar să ne predăm procesului de naștere. Trebuie să-i creăm drum copilului. Trebuie să-l încurajăm, să-l îmbărbătăm să treacă prin acest drum îngust, întunecat și necunoscut pentru ca în final îl așteaptă viața. Dacă acestea sunt gândurile mamei în mometul nașterii, sufletul ei se va umple de un sentiment de cedare de sine și de ajutor. În acest moment, va apărea un fel de comunicare la nivelul simțurilor între mamă și copil, care va ajuta procesul de naștere pentru că mama va asigura drumul deschis pentru copilul ei.

Dar ce să facem dacă copilul nostru s-a născut prin cezariană?

Ajută foarte mult dacă vom asigura copilului nostru mișcarea de care are nevoie, așa cum spuneam mișcarea are un efect benefic asupra sistemului nervos. Mișcare înseamnă că bebelușul se învârte, se rostogolește, se leagănă sau sare, iar toate aceste exerciții, să le spunem așa, stimulează sistemul vestibular și prin asta sistemul nervos. Să ne punem copilul în leagăn, să-l legănăm în brațe, tatăl să-l arunce în sus și să-l prindă. Să lăsăm copilul să se târască pe jos, să se rostogolească de pe un deal și să sară pe pat. Mai mult decât orice faceți mișcare împreună cu copilul vostru: mergeți cu bicicleta, înotați, faceți yoga, plimbați-vă și mergeți în excursii.

Doresc fiecărei mame și fiecărui copil o naștere minunată și o viață plină de mișcare.

Mariann Csiki, educatoare, instructor de yoga pentru copii, instructor Hatha Yoga.

featured image

7 Responses to “Ce pierde un copil dacă se naște prin cezariană?

 • Foarte interesant articolul!

 • lilik
  9 ani ago

  Mulțumesc, Midsummer, și pentru vizită 🙂

 • Andreea
  9 ani ago

  O initiativa buna. Din pacate, tot mai multe femei opteaza pentru cezariana din motive nefondate. Mie mi se pare un moft sa te supui unei astfel de interventii chirurgicale de frica durerii (culmea). Articolul exagereaza putin, dar, intr-adevar, copilul are nevoie (din punct de vedere medical) de acea trecere lenta de la mediul perfect din uterul mamei la mediul extern. Nu degeaba se spune ca cea mai urata zi din viata unui om e ziua in care s-a nascut. Totusi e cale lunga de la nasterea prin cezariana pana la a esua/a lasa lucrurile neterminate. Copilul nu se lupta sa iasa afara, ci este dat afara fortat. Saracul vrea sa ramana cat mai mult acolo, la caldurica. As fi curioasa de studiile realizate pe aceasta tema. Felul in care oamenii se poarta atunci cand dau de greu tine de caracter si de mediul in care au crescut. Nu neg faptul ca acesti copii nascuti prin cezariana renunta mai usor decat cei nascuti natural, doar ca tind sa cred ca motivele sunt altele (poate sunt mai cocolositi de mame, de exemplu).
  Si toti copiii ar trebui sa faca miscare :). Sportul este extraordinar pentru sanatatea fizica si psihica a oamenilor. Asa ca lasati copiii sa alerge, sa se rostogoleasca si sa sara in pat ;).

 • Nu sunt mama, dar am vazut cazuri de copii care se comporta asa chiar daca au fost nascuti natural. Ma gandesc ca sunt mult mai multe lucruri pe care noi nu le cunoastem despre acest misterios creier.

  Articolul este interesant si este de luat in seama faptul ca trebuie sa facem tot ceea ce ne sta in putinta pentru a aduce pe lume un copil sanatos si sa il crestem sanatos. Atunci cand iti iei acest „angajament” de a avea un copil, toate chestiunile legate de copil se pozitioneaza oarecum in top. Nimeni nu trebuie neglijat.

 • Theo
  9 ani ago

  Si daca ai mei doi au venit fix cu 4sapt mai devreme, o fi pentru ca voiau sa experimenteze totul in avans? 🙂

 • Legaturile dintre mama si copil sunt atat de multe incat momentul nasterii este doar prima mare lupta pentru viata pe care o dau amandoi si pe care nu stii niciodata de la inceput cine o va castiga. Este o lupta grea, cu adevarat „pe viata si pe moarte”, cu multa durere cum poate niciodata nu vei mai simti, dar trebuie sa fii constienta ca, daca sanatate mamei si a copilului o permite, trebuie sa o duci la bun sfarsit constienta de tot ceea ce se intampla cu tine si cu nou-nascutul.Si pentru el este la fel de greu, dar tipatul sau este poate cel mai frumos sunet pe care il vei auzi vreodata. Parca ar spune: iata-ma, sunt viu si vreau sa traiesc! Nu stiu daca orele petrecute in travaliu ascute simturile copilului sau daca legaturile deja stabilite intre copilul nenascut si mama, se intaresc in acele momente, stiu insa cu siguranta ca, dupa acele ore in care am luptat pentru viata lui, nimeni nu se va putea pune vreodata intre mine si copilul meu.

 • lilik
  8 ani ago

  Cum spuneam în articol, am născut prin cezariană, deci am fost privată de primul țipăt și tot ce implică naștrea naturală, dar în momentul în care am luat-o în brațe am știut că nimeni nu se va pune între noi, așa cum spui tu, Roxana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.

Introducere in sistemul energetic al chakrelor

Vrei să-ți începi călătoria spre auto-cunoaștere? Descarcă gratuit ghidul Introducere în sistemul energetic al chakrelor și fă primul pas.

Loading...