De ce am nevoie de Alfie Kohn

Cu cea mai mare bucurie voi fi prezentă și vă invit și pe voi să participați, pe 16 noiembrie la Hotel Intercontinental, la Conferințele Alfie Kohn, eveniment organizat de TOTUL DESPRE MAME și Monica Reu, trainer de comunicare non-violentă, ACNV.

FbCover2Se vor discuta două teme de neratat pentru părinții și cadrele didactice care doresc să construiască o relaţie autentică, dinamică şi vie cu copiii: Unconditional parenting (importanța iubirii necondiționate în educarea copiilor) și Şcolile pe care le merită copiii noştri (educație progresistă versus învățământ tradițional).

De ce abia aștept să merg la aceste conferințe?

Pentru că acum aproape 9 ani, a doua zi de Crăciun, în brațele mele a aterizat un pachet alb, compact, cu față umană, boțită și ușor roșiatică. Mi-a fost pus în brațe și asta a fost. De aici, treaba mea ce fac cu pachetul. M-am uitat minute în șir la fățuca aia de băbuță care se uita și ea la mine cu ochii mari cât cepele. Niciuna nu zicea nimic. Doar ochii se studiau unii pe alții. Atunci, m-a cuprins un soi de panică. Doamne, Dumnezeule, în pachetul ăsta este copilul pe care-l aștept de 9 luni, doamne, ce mă fac? Milioane de întrebări mi-au venit în cap … cum o să mă descurc, de unde o să știu de ce plânge, cum o să construiesc relația cu ea, cum o să o fac să simtă cât de mult o iubesc, cum o să mă descurc cu grădinița, cu școala, în câteva secunde, am ajuns până la facultate, la nuntă și la nepoți.

Pentru că de atunci, din momentul în care am despachetat-o din scutecele alea strânse și am descoperit-o, fetița mică, plină de iubire și încredere, ce și-a pus viața în mâinile mele, încerc în fiecare zi să-i arăt ce înseamnă iubirea necondiționată. Nu reușesc mereu, sunt crescută după niște tipare expirate, dar care sunt fixate adânc în ființa mea, însă mă străduiesc să le elimin în fiecare zi, în fiecare clipă. Și pentru că de foarte multe ori nu pot singură,  am nevoie de Alfie Kohn, Michael Thompson sau Marshall Rosenberg 🙂

Cine este Alfie Kohn?

Răspunsul cel mai simplu și elocvent l-am găsit pe site-ul TOTUL DESPRE MAME. Alfie Kohn este unul dintre cei mai cunoscuți și mai controversați autori ai zilelor noaste pe teme legate de creşterea copiilor și educație. A fost numit de revista Time poate cel mai vehement critic din ţară la adresa ideilor fixe din educaţie legate de note şi teste standard. Alfie Kohn a criticat practicile folosite în educația tradițională, cum ar fi competiția, notele, temele pentru acasă, testele standard, sistemul de pedepse și recompense, disciplina convențională. Criticile aduse de el acestor aceste practici au schimbat perspectiva întregii lumi asupra educației și a motivațiilor reale folosite de copii în procesul de învățare.

La un moment dat, am fost întrebată de ce citesc atâtea cărți despre psihologia copilului și merg la cursuri sau seminarii de parenting, ce naiba, nu știu să-mi cresc copilul, mă învață ăștia cum să-l cresc?

Da, măi doamnelor, io așa zic, că mă învață. Așa simt eu. Nu sunt nici mai bună, nici mai rea decât voi, cele care n-aveți nevoie de cursuri și știți din start cum să vă creșteți copiii. Sau cum să gestionați porcăriile care se întâmplă în școală. Sau cum să-i învățați pe copii că iubirea este cea care contează, nu notele și concursurile la mate. Sunt doar o mamă care vede în jur atâția copii triști, obosiți, stresați, pedepsiți, bătuți și mai știu eu cum, încât mă îngrozesc și-mi este teamă ca nu cumva să fiu luată de val și să fac și eu la fel. Și, da, din când în când, am nevoie de confirmările unor oameni precum Michael Thompson sau Alfie Kohn cum că nu sunt nebună atunci când spun că lecțiile nu folosesc la nimic sau când atrag atenția profesorului că respectul se câștigă, nu se impune, sau când susțin că pedepsele sunt inutile și lasă urme adânci în sufletul copilului. Și da, mă scoate din minți ignoranța și rezistența la schimbare a părinților și-a cadrelor didactice. Și da, cred că aceste cursuri și cărțile scrise de astfel de oameni pot să schimbe modelul ăsta învechit în care sunt educați copiii, acasă și la școală, bazat pe pedepse și recompense. Și da, cred că iubirea necondiționată este cea mai bună metodă de creștere a copiilor.

carte in curs de aparitieCu ocazia Conferințelor organizate în București, va fi publicată cea mai cunoscută și premiată carte scrisă de psihologul Kohn: Unconditional parenting – Moving from Rewards and Punishment to Love and Reason – Golden Award NAPPA 2006 (National Parenting Publications Awards). Unconditional parenting este, în viziunea lui Kohn, acel stil de educație  în care părinții nu se limitează la a pedepsi comportamentul greșit al copilului și la a recompensa buna purtare, ci se străduiesc să ofere iubire necondiționată și să le permită copiilor să facă propriile alegeri, acestea fiind soluții benefice pe termen lung. De altfel, autorul însuși spune despre cartea sa că nu este dedicată părinților care vor să fie șefi în relația cu copiii lor.

Dacă vreți să schimbați ceva în relația pe care o aveți cu copiii voștri, vă invit să participați la acest eveniment. Pentru înscrieri și alte detalii, aici.

Închei cu vorbele lui Alfie Kohn, cu care rezonez perfect : Copiii învaţă să ia decizii când li se permite să ia decizii, nu când sunt obligaţi să urmeze instrucţiuni.

Sper din suflet să veniți cât mai mulți la acest eveniment. See you there!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.

Introducere in sistemul energetic al chakrelor

Vrei să-ți începi călătoria spre auto-cunoaștere? Descarcă gratuit ghidul Introducere în sistemul energetic al chakrelor și fă primul pas.

Loading...