I RISE!

Dacă întrebi 10 oameni de pe stradă ce reprezintă ziua de astăzi, 14 februarie, probabil că toți 10 vor răspunde Sf.Valentin. Dar astăzi se mai întâmplă ceva. Astăzi este V-Day, ziua în care milioane de femei din lumea întreagă se ridică împotriva violenței asupra lor. Anul acesta, acțiunea se numește One Billion Rising și din fericire, se desfășoară și la noi în țară unde violența asupra femeilor este cumva acceptată ca un dat, de societate.

Din păcate, în țara în care trăim, atitudinea civică este aproape inexistentă. Nu luăm atitudine când un părinte își lovește copilul, nu intervenim când un soț își pocnește soția, nu ajutăm un om căzut pe stradă. Acestea sunt lucruri care ar trebui învățate la școală înaintea matematicii. Astăzi, ar fi trebuit ca, în toate școlile din România, profesorul de sport împreună cu cadrele didactice de la fiecare clasă în parte, să susțină această acțiune. Nu era foarte greu, coregrafia este pe youtube, cu explicații simple, pas cu pas, nu era nevoie decât de informare și bunăvoință. Din nefericire, în școală astfel de lucruri sunt considerate neimportante, nimic nu este, de fapt, mai important ca matematica. Și tot din nefericire, violența față de femei și fete se manifestă la scară largă, acasă, la școală, apoi la locul de muncă, iar cunoașterea perfectă a matematicii nu schimbă cu nimic nivelul inteligenței emoționale a agresorilor. Iar ei pot fi muncitori, țărani și culmea, chiar intelectuali cu multă matematică în cap.

V-Day este o mișcare activistă internațională, al cărei obiectiv este stoparea violențelor îndreptate asupra femeilor. V-Day a fost fondată în 1998, de scenarista americană Eve Ensler, autoarea controversatei piese de teatru „Monoloagele vaginului”. Între timp, V-Day a dobândit atât de multă popularitate, încât sub această egidă se organizează în lume peste 5.800 de evenimente în fiecare an. V-Day promovează evenimente creative pentru a crește awereness-ul, a strânge fonduri și a revitaliza spiritul organizațiilor anti-violență deja existente. V-Day atrage atenția asupra luptei împotriva violenței de orice tip împotriva femeilor și fetelor, inclusiv violul, incestul, mutilarea organelor genitale sau sclavia sexuală.

13177_499054910140645_962257451_n

Conceptul campaniei de anul acesta, când se sărbătoresc și 15 ani de existență a V-Day, este de fapt foarte simplu. Dacă luăm în calcul datele statistice care spun că 1 din 3 femei vor experimenta violența în timpul vieții lor, printr-un calcul rapid, rezultă uluitoarea cifră de 1 miliard de femei de pe această planetă ce vor fi afectate de violență. Pe 14 februarie 2013, 1 miliard de femei din toată lumea sunt invitate să se ridice împotriva violenței, să danseze și să spună STOP.

În București, Monica Petrică, prim-balerină a Operei Naționale Bucureşti, și TangoTangent, cea mai activă școală de tango argentinian din România, vă propun să luaţi atitudine prin dans, de la ora 19.00, la Biblioteca Națională, unde va avea loc o demonstrație de tango argentinian.

Mișcarea internațională One Billion Rising este susținută de AFI Palace Cotroceni care va găzdui un flash mob parte din acest eveniment global de mare amploare. 

Dacă vreți să suțineți această cauză, mergeți la AFI, iar dacă nu puteți ajunge acolo, intrați pe YouTube și dansați împreună cu toate femeile acestei lumi strâmbe, lumea în care violența asupra femeilor este încă acceptată ca un lucru normal.

Fiind o victimă a violenței, susțin această mișcare acasă la mine, voi dansa împreună cu fetița mea, pentru că ea trebuie să știe că femeia este om, cu aceleași drepturi ca bărbatul, nu aparține altcuiva decât ei, nu este mai prejos decât un bărbat, nu trebuie să accepte niciun fel de violență din partea nimănui niciodată.

De aceea, I RISE! Ceea ce vă doresc și vouă, fete sau femei, victime sau nu ale violenței.

 

 

 

 

 

One Response to “I RISE!

  • maria
    9 ani ago

    Minunat articol! Te imbratisez si sunt in asentimentul tau!
    Pupici speciali fetitei tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.

Introducere in sistemul energetic al chakrelor

Vrei să-ți începi călătoria spre auto-cunoaștere? Descarcă gratuit ghidul Introducere în sistemul energetic al chakrelor și fă primul pas.

Loading...