Machiajul la 40 de ani: Tips-uri oferite de Paulina Buldumea, make-up artist Atelier Paris

Într-o zi frumoasă de iunie, am primit un mail în care aflam că încep cursurile de machiaj susținute de artista Paulina Buldumea la Make-up Atelier Paris și am primit un voucher pentru o ședință de machiaj. Puteam alege între mai multe tipuri de machiaj, iar eu am ales machiajul de întinerire, dată fiind vârsta pe care o am 🙂 La 40 de ani nu mai poți purta machiajul de la 20 de ani, câteodată, chiar nici pe ăla de la 30.

Cine era Paulina Buldumea, înainte de întâlnirea noastră?

Din CV-ul ei am aflat că şi-a început cariera în adolescenţă sub îndrumarea artistului Serghei Kluchnikov. Talentul şi îndemânarea, pasiunea şi inspiraţia native au fost cultivate şi dezvoltate de-a lungul timpului cu ajutorul celor mai buni profesori ai seminariilor şi cursurilor de specialitate pe care le-a urmat în Rusia, Londra, Italia şi Ucraina. A lucrat cu diverse televiziuni și reviste, chiar și cu Tabu :), cu fotografi precum Cosmin Gogu, Răzvan Voiculescu sau Corina Olaru, și regizori ca Radu Muntean, Iulian Moga sau Radu Jude.

Cine este Paulina, după întâlnirea noastră?

Artistă, deschisă la minte și suflet, veselă, dinamică, perfecționistă, simpatică, dornică să învețe și să împartă cu cei din jur din talentul și carisma ei. Vorbește cu entuziasm despre meseria ei, despre cursurile pe care le susține, despre oamenii cu care lucrează. Mi-a povestit cât de îngrădiți se simt tinerii din Chișinău, chiar acolo, în orașul lor, cât de mult își doresc să arate lumii întregi câte lucruri minunate pot face, mi-am dat seama că sunt extrem de creativi și cred că acest lucru se datorează și restricțiilor. Vor să spargă barierele, vadă lumea, să călătorească, dar din păcate, au nevoie de viză chiar și pentru România, iar în alte țări ajung cu greu. Paulina locuiește de 8 ani în România, se simte foarte influențată de cultura în care a crescut, mix de tradiții românești și rusești, dar nu s-ar mai întoarce la Chișinău. Mi-a povestit despre cursul de machiaj pe care l-a făcut la Sankt Petersburg și despre care spune că este cel mai bun dintre toate; despre tehnicile folosite în machiaj de artiștii ruși, întotdeauna foarte curate și inovatoare, dar și despre cea mai bună echipă de machiaj din lume care câștigă aproape toate concursurile la care participă, cea ucraineană. Zilele astea Paulina se pregătește să plece la Paris la un masterclass Atelier Paris, susținut chiar de fondatoarea brandului Hélène Quille, unde va studia tendințele toamnă-iarnă 2013 în materie de machiaj profesional. Am fost un pic invidioasă să aflu că tot acolo, va lua lecții de body painting predate de nimeni altul decât Vincent de Monfreid, make-up artist pentru filmul Avatar.

Un colț din atelierul Paulinei

Când a dat cu ochii de mine, a fost cam contrariată și nu a reușit să disimuleze prea bine 🙂 I-am spus Claudiei, PR-ul ei, că am 41 de ani și aș înclina spre un machiaj de întinerire. Probabil, fetele și-au imaginat că sunt ridată și sfaiogită maxim, iar când am apărut, șocul a fost zic eu, plăcut. De altfel, pe tot parcursul ședinței de machiaj, Paulina mi-a spus că mi-ar face orice alt machiaj, nu cel de întinerire pentru că nu am nevoie 🙂 Smiley-ul ăsta este prea mic pentru zâmbetul pe care îl afișez în timp ce scriu aceste rânduri.

Iată tips-urile oferite de Paulina Buldumea pentru machiajul de întinerire:

 • odată cu înaintarea în vârstă, ridurile își fac apariția și inevitabil, figura noastră se modifică, iar sub influența forței de gravitație, capătă o altă structură, o formă puțin diferită. Din această cauză, trebuie ca întotdeauna să avem în vedere ca liniile pe care le folosim în realizarea machiajului să fie ascendente.
 • Un prim pas ar fi aplicarea unei baze de machiaj cu efect de lifting, urmat de corector. Se va utiliza corector cu nuanța verde pentru a neutraliza petele roșii ce apar odată cu înaintarea în vârstă. Fondul de ten trebuie să fie mai deschis decât nuanța naturală a tenului, mai precis cu maxim o jumătate de ton, în nuanțe gălbui-piersică.
 • Urmează aplicarea pudrei care trebuie să fie întotdeauna sub formă de pulbere. Nu se recomandă pudra compactă pentru că încarcă tenul și evidențiază ridurile. Este indicat să se evite aplicarea în zona ochilor, acolo se formează riduri fine și pot fi evidențiate chiar și de particulele fine de pudră.
 • Pentru a crea un machiaj deosebit, se insistă asupra ochilor, se aplică nuanțe de maro-bej și se va realiza un contur mai sus decât cel natural, pentru a putea crea linia ascendentă. Pe linia genelor, până la sprânceană, se recomandă nuanțe de șampanie sau piersică, pentru un efect de luminozitate.
 • Pentru machiajul ochilor se recomandă fardurile mate și evitarea nuanțelor de gri, pentru a nu evidenția cearcănele. După aplicarea fardurilor de pleoape, se poate aplica un eyeliner într-o nuanță maronie pe colțul exterior al ochiului, pentru a intensifica look-ul. Persoanele care au genele foarte subțiri sau foarte rare își pot aplica și gene false, preferate fiind cele fir cu fir, datorită aspectului natural pe care îl oferă machiajului.
 • Sprâncenele se conturează cu o nuanță cât mai apropiată de cea naturală. Pentru un aspect cât mai natural, se recomandă blush în nuanțe de roz și piersică.
 • Pentru buze, sunt recomandate gloss-urile în nuanțe cât mai naturale, dar și rujurile cu texturi fine, în aceleași nuanțe.  Recomand evitarea nuanțelor intense pentru machiajul buzelor, ridurile fine din jurul buzelor devin astfel foarte vizibile.

Divă în oglindă :), imagine artistică realizată de Cristina, asistenta Paulinei

Finalul apoteotic 🙂 nu vă luați de nuanța intensă a rujului, v-am spus doar că Paulina zice că nu am nevoie de machiaj de întinerire 🙂

Hai, să închei totuși povestea și să vă spun că mi-a plăcut foarte mult de Paulina și tehnica ei de machiaj, de asistenta ei, Cristina, cu care am vorbit despre pisicile din dotare și mi-a făcut poze, de felul în care arată atelierul. Machiajul a stat perfect pe fața mea, deși în ziua respectivă era cod portocaliu de caniculă, și seara, când m-am dus la sală, am făcut ceva ce nu fac aproape niciodată. Mi-am demachiat toată fața mai puțin ochii, erau atât de frumos machiați încât nu m-am îndurat pur și simplu. Iar Ilinca, instructorul nostru de Kangoo Jumps, m-a admirat îndelung, și am primit complimente și priviri admirative de la toate fetele din sală. Mă rog, așa sper eu, că erau admirative 🙂

11 Responses to “Machiajul la 40 de ani: Tips-uri oferite de Paulina Buldumea, make-up artist Atelier Paris

 • Bineinteles ca erau admirative! Ii trimit si eu acum mamei pe mail link-ul articolului tau, poate tu o convingi ca e cazul sa renunte la culorile sidefate de mov si verde 😀

 • Mi-a placut articolul, mi l-am insusit , voi medita si pana atunci folosesc tehnica din dotare!

 • In afara de machiaj mi-a placut si fusta plisata!

 • Bianca
  9 ani ago

  ..arati minunat!!!! Semeni foarte mult cu mama ta…pup 🙂

 • lilik
  9 ani ago

  daaa, Mihaela, mie îmi place atât de mult, încât m-aș îmbrăca în fiecare zi cu ea 🙂

 • lilik
  9 ani ago

  Mersi, Bianca, t pup

 • lilik
  9 ani ago

  Roxana, zodie de foc? :)) sau poate pământ?

 • Ioana V.
  9 ani ago

  Nu vreau sa par rautacioasa dar aratati exact de +40.Cel putin pungile acelea mari de sub ochi va fac sa pareti mai matura decat sunteti..eu cred ca fetele de la machiaj au fost doar amabile,sincer:-)

 • lilik
  9 ani ago

  Ioana V … =))

Trackbacks & Pings

 • Alege frumusețea BIO și participă la concursul Seebio | Lilik.ro :

  […] și arăt chiar mai bătrână decât sunt , așa cum spunea o cititoare în comentariile de aici, aș alege Crema BIO contur ochi anti-aging, pe bază de unt de shea, avocado și ulei de măsline. […]

  9 ani ago
 • Concurs Like a Diva | Lilik.ro :

  […] Vă mai amintiți de Paulina Buldumea, make-up artist Atelier Paris, cea despre care vă povesteam aici? Mi-a plăcut așa de tare de ea, încât am decis să o susțin cu Concursul “Like a Diva!” pe […]

  9 ani ago

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.

Introducere in sistemul energetic al chakrelor

Vrei să-ți începi călătoria spre auto-cunoaștere? Descarcă gratuit ghidul Introducere în sistemul energetic al chakrelor și fă primul pas.

Loading...