Mulțumesc, mama!

Campania P&G, Susținem cu onoare mamele!, în desfășurare până la Jocurile Olimpice de la Londra, m-a pus față-n față cu tot ce face o mamă pentru copilul ei, mi-a arătat în imagini câtă iubire și dedicare este în sufletul mamei. Știu ce face o mamă, sigur, doar sunt mamă și eu, și fac asta în fiecare zi, dar filmul campaniei este atât de bine făcut încât m-a aruncat în copilărie, în brațele mamei mele. Și mi-a amintit de câte ori am uitat să-i mulțumesc. Și am plâns. Sunt sigură că sunt puține persoane care nu s-au emoționat la vederea filmulețului de mai jos.

I-am spus mulțumesc mamei mele de multe ori atunci când eram copil. Îi mulțumeam cu vorbe pentru că-mi făcea cornulețe cu aluat franțuzesc atunci când mi se arăta, indiferent de oră. Îi mulțumeam când îmi spunea că am talent la pictură și la scris, și-mi zicea că pot să fac tot ce-mi pun eu în cap, să nu cred dacă-mi spune cineva contrariul. Îi mulțumeam când mă lăsa să aduc pisici oropsite de pe stradă și împreună le piteam prin balcon să nu le vadă bunicul meu care nu era de acord cu animalele în casă. Îi mulțumeam în gând atunci când mă întorceam de pe coclauri, seara târziu, cu sânge pe picioare sau pe nas, și în loc să mă certe așa cum ar fi făcut poate orice altă mamă, ea mă lua în brațe, mă strângea de bucurie că sunt întreagă și mă mângâia. Apoi, cu timpul, am crescut și am uitat să-i mai mulțumesc. Mi se părea, poate, că sunt lucruri pe care trebuie să le facă o mamă și nu are nevoie să audă mulțumirile mele 🙁

De când o am pe Maia, mi-am amintit tot ce-mi spunea, toate lucrurile pe care le făcea pentru mine chiar dacă îi era greu, mi-am amintit gesturile ei de tandrețe … Fluturașul a fost primul pe care mi l-am amintit atunci când Maia avea câteva luni. Își apropia genele de obrazul meu și mă mângâia cu ele.  Acum am învățat-o și pe Maia, și facem fluturașul mereu când ne alintăm una pe cealaltă. Mi-am amintit cum îmi cânta, deși nu avea nici voce, nici ureche muzicală :), înainte de culcare, atunci când eram ruptă de oboseală. Mi-am amintit cum adormeam cu capul pe umărul ei în timp ce citea Hemingway și cărți xeroxate, interzise de regim.

Pe vreme copilăriei mele, sportul era practicat pe scară largă. Locuiam lângă Parcul Național și toți colegii, prietenii și vecinii mei făceau câte un sport. La școală, dacă lipseam de la orele de sport era jale. În sala de sport jucam baschet, handbal, tenis etc. Veneau la orele de sport reprezentați ai cluburilor sportive și selecționau copii pentru diverse sporturi. Bazinul de înot din 23 august era plin de copii, și trebuie spus că antrenamentele începeau la 7 dimineața. Eu făceam tenis și plecam de acasă la 6.30, adormită, târându-mi racheta și mingiile. Bucuria mea cea mai mare legată de practicarea tenisului a fost atunci când Florin Segărceanu a schimbat câteva mingii cu noi și ne-a vorbit despre importanța sportului în viața noastră.

Știu să merg pe bicicletă datorită mamei mele, deși habar n-avea să meargă pe ea. Știu să joc tenis pentru că practic m-a târât la baza sportivă din Parcul 23 august, acum Parcul Național, folosindu-se de orgoliul meu și spunându-mi că Adi, vecinul meu, merge la tenis și o să fie un mare campion, dar și eu pot să fiu Martina Navratilova dacă mă străduiesc 🙂 Știu să înot pentru că, deși nu avea voie să meargă la mare, a pisat-o pe bunica mea să mă ducă în fiecare an la Eforie și să se țină de capul meu să înot, știa că la bazin, la 23 august, n-aș fi mers nici de frică. Știu să patinez pentru că, habar n-am cum, mi-a cumpărat patine cu ghetele din piele albă, așa cum văzusem la televizor, și m-a trimis la patinoar, vis-a-vis de casă. Mergeam la munte în fiecare an, iar în programul zilnic aveam câte un traseu de făcut, așa am descoperit plăcerea cățăratului pe munte.

Campania Susținem cu onoare mamele! este cea mai mare din istoria de aproape 175 de ani a companiei Procter&Gamble şi face parte din parteneriatul global al P&G cu Comitetul Olimpic Internaţional. Cu o sută de zile înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Londra, P&G anunţă că o sută de copii din România vor participa în luna august la Tabăra Sportivă Procter&Gamble. Timp de mai multe zile, sportivi români îi vor iniţia pe cei mici în tainele sportului şi dezvoltării fizice armonioase, prezentându-le în acelaşi timp valorile Jocurilor Olimpice.

Un studiu realizat în România la începutul anului a arătat că 43% dintre copiii cu vârste între 2 şi 18 ani nu practică nicio activitate sportivă. Ca partener al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, vrem să încurajăm părinţii să îşi implice copiii în activităţi sportive. P&G susţine cu onoare mamele din România oferindu-le şansa de a-şi trimite copilul în această tabără”, a declarat Cornelia Sofronie Piţigoi, Manager Relaţii Externe P&G.

Mamelor din țara-ntreagă, duceți-vă copiii la sport! Vor fi mai sănătoși, mai deschiși, mai comunicativi, vor învăța ce înseamnă spiritul de echipă, vor știi să ia decizii singuri, se vor dezvolta ca ființe independente și conștiente. În fiecare copil este un campion, nu are nevoie decât de dragostea ta de mamă și de încredere pentru a-l scoate la iveală.

Nu am ajuns campioană, nu am devenit nici sportivă mediocră, nici măcar nu fac atâta sport pe cât ar trebui și aș vrea. Dar dacă nu ar fi fost mama, nu aș fi făcut nimic din toate cele de mai sus. Dacă nu ar fi fost mama, nu aș fi știut să fiu mamă pentru Maia. Nu aș fi știut că înainte de culcare, trebuie să mă împac cu soțul meu indiferent de cât de tare ne-am certat. Dacă nu ar fost mama, nu aș fi știut că toată lumea merită o a doua șansă. Nu aș fi știut că iubirea este tot ce contează pe acest pământ. Dacă nu ar fi fost mama, nu aș fi fost cine sunt acum. Mulțumesc, mama mea!

Amănunte despre campanie aici

 

4 Responses to “Mulțumesc, mama!

 • theo
  9 ani ago

  cat de dragut si…touching 🙂

 • PINA
  9 ani ago

  am pierdut-o pe mama acum 2 ani, sufletul meu va fi mereu trist…

 • lilik
  9 ani ago

  Pina, și eu am rămas fără mama mea, au trecut deja 8 ani, iar viața mea se împarte în două, înainte și după mama. Parcă trăiesc două vieți complet distincte …

 • lilik
  9 ani ago

  <3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.

Introducere in sistemul energetic al chakrelor

Vrei să-ți începi călătoria spre auto-cunoaștere? Descarcă gratuit ghidul Introducere în sistemul energetic al chakrelor și fă primul pas.

Loading...