Școala Altfel, dar nu chiar atât de altfel

Când am auzit că ministerul educației a introdus o săptămână de școală altfel, m-am gândit că, frate, în sfârșit copiii pot să respire și pot să vadă și altceva în afara matematicii cu polonicul. Mi-am imaginat predarea noțiunilor de mate în parc numărând rațele, cunoașterea naturii în mijlocul naturii, la Grădina Botanică sau în parc, Educație pentru societate habar n-am, pe stradă unde învață să nu arunce hârtii pe jos, salută când intră în magazinul de la colț, ajută un bătrânel să traverseze, ecologie, în parc unde adună pet-urile și hărtiile aruncate cu nesimțire de majoritatea adulților.

Mi-am imaginat că merg la un adăpost de câini și află cum trebuie îngrijiți ca să nu mai ajungă în stradă, într-un cabinet veterinar, la o seră, într-o redacție, la televiziune în platoul de știri, la stația de pompieri sau la secția de poliție, la Muzeul Țăranului Român ca să știe cine sunt, la mama la servici, mama fiind orice ar putea interesa un copil de clasa I. Magazine bio, atelier de gătit sănătos, în piață să vadă ce trebuie să mâncânce și să afle cum să aleagă legumele și să se tocmească cu țăranii, la atelierul de fabricat hârtie, într-un atelier de croitorie, laborator de cofetărie, tipografie, fermă de animale etc.  Ei bine, nu. Nimic din toate acestea nu s-au întâmplat, cel puțin la fii-mea la clasă, iar la liceu, profesorii nici măcar nu au catadicsit să vină la școală.

Cel mai tare mi s-a părut ieri, când a fost ziua Sport și sănătate, iar dimineața la ora 10 au mers la tananaaaam McDonalds, să coloreze ouă de Paște, yeiiiii!!!! Așa au zis copiii, yeiii, pentru că majoritatea părinților nu este de acord cu Mc-ul și evident, copiii ajung să se îndese cu un mcpuișor o dată la câteva luni sau poate niciodată, iar noi, părinții, unii am protestat în van, alții au decis să nu le dea bani copiilor, iar ei, mititeii să se chinuie cu mirosurile specifice și să înghită în sec, alții au zis că e o dată domne, nu are ce să se întâmple … Din păcate, doar câțiva au spus că este aberant să duci copiii la Mec în cadru organizat cu școala, cum naiba să mai învețe un copil ce este sănătos pentru el, dacă în ziua de sport și sănătate tu, școală, îl duci la Mec 🙁 Este o contradicție în termeni, sport/sănătate și Mac=nesănătos.

Ce mai înțeleg copiii ăștia? Hai, mă, mami, că am fost cu școala la Mec, este sănătos, tu nu știi nimic.

foto

4 Responses to “Școala Altfel, dar nu chiar atât de altfel

 • theo
  9 ani ago

  hai mai ca la noi a fost program in toata regula.
  1 zi la tarom – vazut avion/inclusiv carliga pilotului, discutat cu pilotul si intrebat ce fac toate butoanele, discutat cu stewardesa.
  1 zi la teatru
  1 zi la STS – serviciul 112 – si aici very educative. cand sa sune, de ce sa sune, cand sa nu sune, importanta vitala pentru altii sa nu sune pentru lucruri inutile etc.
  1 la teatru, 1 zi de facut sport la scoala – competitii etc. + 1 zi excursie la peles.

  concluzia e simpla: omul sfinteste locul.

 • Gabriela
  9 ani ago

  Sunt de acord cu Theo. Si noi am facut vizita la Otopeni, la cabinet veterinar, la dentist, pictat cu bomboane ca sa vada ce mult colorant contin si olarit. Deci se poate 🙂

 • lilik
  9 ani ago

  Da, Theo, sunt de acord cu tine. Omul sfințește locul, din fericire, sunt și școli în care se schimbă lucruri. Aștept cu nerăbdare să se întâmple și la noi.

 • lilik
  9 ani ago

  Gabriela, mă bucur că s-au întâmplat lucruri frumoase în școli, chiar dacă la fetița mea la clasă nu este cazul, dar poate că data viitoare va funcționa puterea exemplului 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.

Introducere in sistemul energetic al chakrelor

Vrei să-ți începi călătoria spre auto-cunoaștere? Descarcă gratuit ghidul Introducere în sistemul energetic al chakrelor și fă primul pas.

Loading...