Soarele…bun şi rău

Se ştie faptul că sub acţiunea razelor solare vitamina D catalizează fixarea calciului în organism. Deasemenea, expunerea la soare, creşte numărul de celule albe în organism. Acestea reprezintă principala modalitatea de apărare a organismului împotriva atacului violent al infecţiilor. În plus, vitamina D joacă un rol important în creşterea cantităţii de oxigen pe care o poate transporta sângele în organism ceea ce, are ca efect intensificarea energiei, susţinerea memoriei şi, în final, o stare generală de bine. Dar… Expunerea la radiaţiile ultraviolete, UVA sau UVB determină 90% din simptomele îmbătrânirii premature ale pielii, fiind totodată factor de risc pentru cancerul de piele. Spectrul UV al luminii solare cuprinde domeniile: UVC (190-290 nm), UVB (290-320 nm) şi UVA (320-380 nm). Stratul de ozon al stratosferei reţine în totalitate radiaţiile UVC şi parţial radiaţiile UVB, la suprafaţa Pământului ajungând numai radiaţii UVA, 99%, şi în mică măsură radiaţii UVB, 1%. Radiaţiile UVB au o energie mai mare comparativ cu radiaţiile UVA şi sunt absorbite direct de o serie de constituenţi celulari.

Diferenţe şi efecte

Radiaţiile UVB afectează epidermul, stimulează bronzul şi sunt principala cauză a apariţiei arsurilor solare. Acţiunea lor este mai intensă vara, între orele 10.00 – 14.00 ( 70% din doza anuală de UVB). Nu pătrund prin sticlă. Radiaţiile UVA penetrează profund în piele, ajungând până la celulele dermului. Determină bronzare imediată şi pătrund prin sticlă. Intensitatea acestor radiaţii este constantă, fără variaţii pe timpul zilei sau anului. Sunt şi mai periculoase decât razele UVB, deoarece efectele lor nu se fac simţite imediat. Radiaţiile UVA şi UVB pot declanşa şi alterări la nivelul celulelor şi al ADN-ului.

Riscuri pe termen scurt

Arsuri solare de diferite intensităţi, de la simpla înroşire a pielii până la arsuri de gradul II. Melasma,  pigmentare a feţei în timpul sarcinii, cunoscută şi sub numele de „ masca de sarcină”. Din păcate, există persoane care suferă de această afecţiune în mod constant. Fotodermatoze, fotosensibilizări, parfumurile şi anumite medicamente (antibiotice, contraceptive) pot induce reacţii cutanate, din cauza expunerii la soare.

Riscuri pe termen lung

Accentuarea semnelor îmbătrânirii cutanate cum sunt riduri profunde, pierderea elasticităţii şi densităţii pielii, pete. Cancere cutanate, carcinoame bazocelulare şi spinocelulare, tumori care pun foarte rar viaţa în pericol, dar trebuie depistate din timp. Cea mai gravă şi agresivă formă de cancer cutanat este melanomul, depistarea sa precoce fiind esenţială pentru supravieţuire.

Fototipul

După clasificarea Fitzpatrick , există 6 fototipuri, dar în România întâlnim doar 4.

Fototipul I -piele albă, păr roşcat sau blond foarte deschis; se arde uşor, nu se bronzează niciodată. Fototipul II – păr blond, ochi albastri, piele albă. Pielea începe prin a se arde, apoi se bronzează cu dificultate. Fototipul III – păr blond închis sau şaten, bronzarea este medie, dar arsurile solare frecvente. Fototipul IV- păr şaten, ochi închişi la culoare, pielea măslinie, pericolul de arsuri este minim, bronzarea fiind puternică. Fototipul V- păr negru, piele măslinie, asiatică, mediteraneană sau mix între ele, se bronzează rapid. Fototipul VI – păr şi piele neagră; pielea nu se arde niciodată.

Protecţie solară – Reguli generale

Trebuie evitată expunerea în orele de risc maxim, adică 11-16. Dacă aceasta este necesară, pălăria, ochelarii de soare şi protecţia vestimentară sunt obligatorii. Trebuie alese produse al căror indice de protecţie să fie adaptat tipului de piele. Aplicarea lui se face înainte de expunere şi se repetă la fiecare 2 ore. Este recomandată folosirea unui produs de protecţie solară cu spectru larg, care să impiedice radiaţiile UVA şi UVB. Expunerea la soare trebuie să se facă gradual pentru a lăsa timp pielii să se obişnuiască cu soarele. Consumul regulat de apă ajută la rehidratare. După expunerea la soare, pielea trebuie hidratată şi evitată exfolierea pentru că pielea are nevoie de toată forţa pentru a se proteja. Poate părea deplasat, dar pielea expusă la soare trebuie protejată cu factor de protecţie chiar la serviciu, în cazul în care biroul tău este lângă geam, în maşină, la o plimbare sau atunci când stă să plouă.

Regulile expunerii la soare a copiilor

Bebeluşii şi copiii sub 3 ani nu trebuie expuşi la soare pentru că sistemul lor de protecţie propriu pielii nu este perfect dezvoltat, iar asta îi face foarte sensibili. Copiii, indiferent de vârstă, trebuie protejaţi pe zonele neacoperite de haine, de o cremă special concepută pentru ei, cu cel mai ridicat factor de protecţie, 50+,  pălărie, ochelari de soare. Arsurile solare suferite în copilărie cresc riscurile de producere a cancerului cutanat la vârsta adultă. Spray-ul pentru protecţie solară ridicată SPF 50+ de la Ivatherm asigură protecţia maximă a feţei şi corpului, atât împotriva arsurilor solare, cât şi împotriva posibilelor modificări la nivelul ADN-ului celular.

Indice de protecţie solară

Cu cât este mai mare, cu atât pielea ta este mai protejată. Normele europene au stabilit 4 categorii. Protecţie mică FPS 6 şi 10, protecţie medie FPS 15 – 20 – 25, protecţie mare FPS 30 şi 50, protecţie foarte mare FPS 50+ şi peste 60.

Alegerea produsului potrivit

Pentru a lua decizia corectă, trebuie luate în calcul mai multe elemente,  fototipul pielii, sensibilitatea pielii la soare( pete pigmentare, alergii etc.), frecvenţa arsurilor, indexul UV al destinaţiei de vacanţă care variază în funcţie de oră, latitudine, sezon, altitudine şi strălucirea soarelui, ş.a.

Importanţa etichetei

Pe ambalajul produsului trebuie să există indicaţia „protecţie UVA-UVB”. „Fotostabil” înseamnă că filtrele solare nu vor fi distruse sau degradate de expunerea la soare. Eticheta cu „ testat pe piele sensibilă” înseamnă că produsul a fost formulat pentru a minimiza riscurile de alergii.

Produse specifice pentru copii

La indicaţiile de mai sus, se adaugă informaţia referitoare la „ testat sub control pediatric” ceea ce înseamnă că texturile sunt vizibile, pentru a avea un control perfect al zonelor pe care s-a aplicat produsul, şi este rezistent la apă.

Articolul a apărut în revista Styler.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.

Introducere in sistemul energetic al chakrelor

Vrei să-ți începi călătoria spre auto-cunoaștere? Descarcă gratuit ghidul Introducere în sistemul energetic al chakrelor și fă primul pas.

Loading...