5 motive pentru care copiii ar trebui să facă Yoga

… și nu spun eu asta, ci Zsuzsanna Serenciuc, instructor Yoga pentru copii la Timișoara. Suzana lucrează cu copiii de câțiva ani, iar rezultatele obținute de ea sunt spectaculoase. Nu lucrează doar cu copii sănătoși care vin să facă mișcare, ci și cu copilași care au diverse probleme de sănătate. Am preluat de pe blogul Suzanei acest articol, am adăugat doar diacritice :), și sper din inimă să vă folosească informațiile oferite de ea și să vă ajute să vă faceți o părere corectă despre ceea ce înseamnă Yoga pentru copii.

foto

În ziua de azi, auzim din ce în ce mai mult de Yoga. Toată lumea se pare că face yoga, de la celebrități la atleți profesioniști, etc. pentru că realizează cu adevărat beneficiile Yoga asupra corpului și spiritului. E una din cele mai eficiente metode pentru a combate stresul cu care ne confruntăm zilnic.

Copiii se așează pe covorașul pentru yoga cu plăcere, mai ales că pentru ei, yoga este prezentată sub formă de joacă. Dacă vă închipuiți că ei nu se lovesc de probleme care pot să îi afecteze, vă înșelați. Yoga îi ajută să rezolve problemele de concentrare, de comportament, să treacă peste dificultăți întâlnite în cadrul procesului de  învățare, le dă încredere în ei și îi ajută să se dezvolte armonios. Câteva motive pentru care consider că și cei mici trebuie să facă yoga ar fi:

1. Și copiii au nevoie de o pauză mentală

Copiii, ca și adulții, pot fi uneori coplesiți de responsabilitățile pe care le au. La modul cum funcționează lumea, chiar și asupra lor se exercită o presiune mentală extraordinară, toți au așteptări diferite de la ei, la școală, acasă, la activitățile extrascolare. Trăim într-o lume în care copilul trebuie mereu să concureze cu alții, e mereu comparat cu alții și acest lucru îi afectează fantastic. Au nevoie de o pauză de la cărți, teme, televizor, jocuri pe playstation, așa ca și noi, au nevoie de puțin timp în care să fie doar copii. Au nevoie de puțină relaxare, iar dacă vor face yoga de mici, vor ajunge să gestioneze mult mai bine stresul atunci când vor crește mari.

2. Sentimentul ca au realizat ceva

Având în vedere că nu există concurență atunci când faci yoga, nu există posibilitatea să te simți ca un ratat, lucru care se întâmplă la practicarea altor sporturi. Nu există verbul “a rata”. Fiecare este unic, nu este comparat sau comparabil cu alții, fiecare poziție, fiecare mișcare este un succes. Fiecare copil este un câștigător la Yoga. Nu contează mărimea sau abilitățile. Fiecare copil învață că există o poziție la care sunt cu adevărat buni și sunt încurajați să evolueze.

3. Concentrarea

Practicarea Yoga îi face pe copii să se concentreze mai mult asupra a ceea ce au de făcut. A te concentra asupra unui singur lucru, la un moment dat, este un talent foarte folositor. Ei învață să se concentreze pe respirație în timpul meditației și pe mișcare în timpul pozițiilor de Yoga. De asemenea, se concentrează pe ceea ce se întâmplă în interior, nu în exterior. Acest lucru îi ajută foarte mult atunci când au teste de dat, atunci când își fac temele și îi învață să se focuseze pe îndeplinirea a ceea ce au de facut în acel moment.

4. Curajul

Copiii nu au aceleași sentimente de frica pe care le întalnim la adulți, dar faptul că fac yoga de mici le dă un avantaj în ceea ce privește curajul de care se vor folosi la maturitate. Anumite poziții îi învață că pot fi curajoși și îi ajută să depășească frica.

5. Distracția

Yoga este distractivă! E timpul de joacă! Copiii învață că fiecare poate să cadă, dar se ridică și încearcă din nou. Nu există competiție. Toți sunt încurajați să meargă mai departe în ritmul lor. Orele de yoga pentru copii sunt pline de râsete și e un mediu în care ei se simt susținuți și respectați.

Copiii nu vin la yoga cu tot felul de răni sufletești sau probleme cu care se confruntă adulții, prin urmare, corpul, inima, mintea și spiritul copilului sunt mai receptive decât ale adulților. Yoga le aduce copiilor niște avantaje de care se vor folosi la maturitate și îi va ajuta să aibă încredere în ei, să se simtă puternici și să gestioneze stresul.

Suzana nu cedează, iar eu o susțin la fel de hotărâtă, și propune o nouă sesiune de cursuri de formare pentru instructori de yoga pentru copii, de data aceasta tot la Timișoara, unde eu nu am ajuns astă-iarnă din cauză de nămeți.

KIDS YOGA TEACHER TRAINING

Timișoara, România

Data:  24-28 octombrie 2012 (de miercuri până duminică) 5 zile curs intensiv între orele 8-17

Predă: MARIANN CSÍKI, instructor yoga pentru copii, instructor hatha yoga, educatoare

Traduce în limba română: Zsuzsanna Serenciuc, instructor yoga pentru copii

Detalii legate de curs găsiți aici.

Trebuie să precizez că acest curs poate fi făcut de orice adult dornic să-și ajute copiii să se cunoască, să se dezvolte sănătos, să dobândească niște avantaje de care se vor folosi la maturitate, să aibă încredere în ei, să se simtă puternici și să gestioneze stresul. Cu alte cuvinte, chiar dacă nu vă trece prin cap să predați yoga unui grup de copii, deci să deveniți instructor, puteți urma aceste cursuri pentru a vă distra acasă cu copiii voștri, vă garantez că distracția este maximă.

featured image

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.

Introducere in sistemul energetic al chakrelor

Vrei să-ți începi călătoria spre auto-cunoaștere? Descarcă gratuit ghidul Introducere în sistemul energetic al chakrelor și fă primul pas.

Loading...