Ce mă fac? Am renunțat la carne, dar am scăpat în carbohidrați …

De vreo 2 luni, am renunțat la carnea din alimentație și am devenit ceea ce se cheamă lacto-vegetariană. N-am fost niciodată o carnivoră înrăită, așa că nu mi-a fost foarte greu să renunț la ea. Pe de-o parte, sunt fericită că am făcut acest pas și mă simt bine,  pe de alta, am o problemă majoră: mi-e foame tot timpul și m-am îngrășat 🙁 Motivul cred că se află în imaginea de mai jos …

complex-carbohydratesfoto

N-am fost niciodată mare consumatoare de carne. În copilărie, mama se chinuia, practic, să-mi bage pe gât piept de pui, cam singurul pe care-l acceptam. Îl mâncam doar în supă sau câteodată, în ostropel, motiv pentru care dacă mai văd vreodată în viața mea ostropel, cred că îmi vărs mațele instantaneu. Mâncam chiftele făcute de Maia, bunica mea iubită și dragă și povestitoare și drăgălitoare, sarmale făcute tot de ea și țineți-vă bine, pomana porcului. Frate, pomana porcului rula, ca să o citez pe Cristina, prietena mea, mamă de 3 copiii. Da’ rula big time, nu orșcum. Din fericire, porcul era sacrificat doar o dată pe an. N-am fost prezentă la nicio sacrificare, însă am auzit o singură dată, de-un Ignat, cum guița bietul purcel și am fugit mâncând pământul. Și acum, când scriu rândurile astea, simt cum stomacul mi se face ghem de mila lui 🙁

Dar, copil fiind, și pe vremea aia copiii nu erau că ăștia de acum, ci mai tolomaci și din cale-afară de ascultători, ascultam cam tot ce spuneau adulții și mâncam carne ca să mă fac mare. Rar și cu mare greutate o înghițeam, iar câteodată, când mă uitam la friptura din farfurie, mi se părea că mișcă. Ăsta era momentul în care cei prezenți la masă își făceau cruce pe ascuns și o priveau îngrijorați pe mama, iar la noi în familie, mesele întinse cu rudele erau o prezență cel puțin săptămânală, deci…

Până să mă mărit, mâncam carne o dată sau de 2 ori pe săptămână, rezonabil mă gândesc, deși de fiecare dată, trebuie să alung gândul că animalul din farfurie a fost sacrificat pentru burta mea. Chiar am un prieten care, de fiecare dată când mergeam să mâncăm pe undeva, comanda pui mort 🙁 De la un moment dat încolo, recunosc, mi-am creat un sistem de autoapărare: cum se ițea gândul cu pricina, cum îl lichidam. După ce m-am măritat, am început să mănânc aproape în fiecare zi și asta datorită dish-urilor pe care le prepară consortul meu. Irezistibile. Omu-i carnivor, ce să fac, și gătește într-un mare fel, în timp ce eu pot să mor de foame cu frigiderul plin de cele mai apetisante ingrediente. Tot la senviș ajung. Iar când copilul Maia a decis că este momentul să apară în viața noastră, sloganul familiei a devenit nicio masă fără carne. Copilul mănâncă orice dacă acel orice are cărniță.

Ei bine, ca să n-o mai lungesc, acu’ vreo 2 luni, am zis gata cu carnea, am încercat să mănânc cât mai diversificat, nu prea mi-a reușit, nu mă întind pe pereți din lipsă de vlagă, așa cum mi-a spus unu’ și altu’, în schimb, mi-e foame non-stop și am senzația permanentă că ar mai trebui să mănânc ceva 🙂

Ce mi s-a întâmplat de bine:

– digestia este foarte bună

– pielea arată din ce în ce mai bine, asta după ce cam o lună am fost plină de coșuri mai ceva ca-n adolescență

– am mai multă energie

– parcă mi-a revenit vederea la ochiul care dădea rateuri sau e doar o părere, e posibil și asta

– dorm ne-ntoarsă

Ce mi s-a întâmplat de mai puțin bine:

– mi-e foame tot timpul, băi, frate, dar tot timpul, doar fanteziile culinare sunt diferite de cele din perioada carnivoră, adică visez salate proaspete și avocado și dovlecei și multă lămâie 🙂 Și asta mai visez, dar mi se pare foarte greu de făcut 🙁 pentru mine, vorba Maiei

burger-de-naut-logo1foto: Blog cu legume

– m-am îngrășat 1 kil jumate, în condițiile în care merg la kangoo jumps de 2 ori pe săptămână, am 2 ore de yoga pentru copii tot pe săptămână și mai fac yoga și-n unele dimineți când mă trezesc fresh, iar seara mai bag și alergat cu bicicleta. Câteodată, sigur, not every day. Prin urmare, pot să spun că am o problemă, iar dacă o țin în ritmul ăsta, ajung la 80 de kile până plec în vacanță 🙁

– pătrățelele de pe abdomen tind să se facă învizibile și chestia asta chiar mi-a pus capac

Așa că, dacă printre voi există persoane care au făcut pasul ăsta și pot să-mi dea oarece sfaturi, v-aș fi recunoscătoare. Nu vreau rețete vegetariene, pentru asta vizitez zi de zi Blogul cu legume, preferatul meu. M-ar ajuta sfaturi referitoare le perioada de tranziție, cum v-ați obișnuit cu pregătitul mesei, cu ce ați început, cum faceți să nu mâncați o dată la două zile paste sau cartofi sau gnochi, adică tot cartofi, cum faceți să nu mâncați pâine …

I don’t know, orice sfat este binevenit! Sunt aici, aștept cu sufletul la gură sfaturile voastre!

Mulțumesc 🙂

featured image

20 Responses to “Ce mă fac? Am renunțat la carne, dar am scăpat în carbohidrați …

  • feather
    8 ani ago

    Mda, te inteleg, sunt exact ca tine. Carne, pot mai mult decat linistita fara ea, am vrut sa tin Dukan sa slabesc vreo 5 kile. Dupa 3 zile numai de carne mi s-a facut un rau de nu m-am putut ridica, asa ca de atunci nu am mai pus gura pe carne. Orice contine faina sau cartofi as manca toata ziua, dar daca mananc paine o sapt pun minim 2 kile. Ce-i de facut? Vara mai merge, legume, fructe, treaca-mearga. Dar in rest? Eu fac cam asa: dimineata iaurt cu fulgi de ovaz (orice variatie vrei tu), la pranz de obicei ciorba si/sau salata cu de toate (legume, mai un mar, branza feta,ton sos de iaurt), ceva peste cu mujdei si mamaliga, dar seara e greul…lapte batut, feta cu legume, hummus cu crackers, ceai. Iar ca rontaiala in timpul zilei, mere, orice fructe. Acum nu zic ca nu mai scap la o pizza, la paste, la cartofi prajiti, inghetata, un covrig cald, dar sa fie rar, gen o data pe sapt.

  • baciu cristina
    8 ani ago

    eu am patit asa . dar cu ajutorul instructorului de la aerobic am aflat si unde e pb. carbohidratii se transforma in zahar in contact cu sangele , si spre deosebire de carne care reface lantul proteic din organism si i.l elimimin prin scaun , carbo se depun !!!
    eu am pus 4 kg in conditiile in care eu fac sport cardio de 4 ori pe sapt si alerg 10 km in fiecare seara .
    carbo ca sa nu se depuna TREBUIESC MANCATI PANA IN ORA 11 MAXIM ..pana sera digestia are loc si i.ti dau energie pana spre amiaza ..nu mai manca carbo dupa ora 11 si o sa slabesti la loc …eu seara dupa antrenament aveam nevoie de carbo pt.zaharul din ei (aici intra de toate ,biscuiti ,paine ,paste ,cereale )

    succes cu alimentatia
    cristina

  • Miki
    8 ani ago

    :)))) Pai bine mai Pisi, nu stiai ca 50% dintre vegetarieni sunt obezi?
    Trebuie sa vorbim la telefon!

  • theo
    8 ani ago

    hai mai ca nu e asa. omu’ meu e vegetarian de 4 ani si e f ok. si nici obez nu e.
    faza e ca si carbohidratii vietii ii mananca cu masura. adica paine 2 felii o data pe saptamana, hai de 2 ori. prajituri 1 data pe sapt. in rest, legume, lactate si peste. ca la asta n-a renuntat.

  • si eu am aceasta problema, nu pot sa manac carnea de dragul anumalelor, imi sta in gat…incerc sa o inlocuiesc cu soia( gratar sau pierduta in mancare), cu oua, lactate si toate legumele care au proteine, in special fasole rosie 😛

  • lilik
    8 ani ago

    Mulțumesc, Cristina! Foarte bun sfatul tău! O să încerc să mănânc carbo până-n ora 11. Iar seara, după 7, pas 🙂

  • lilik
    8 ani ago

    Miki, noi am rezolvat 🙂

  • lilik
    8 ani ago

    Măi, Theo,
    Nu cu pâinea mă lupt eu neapărat, ci cu pastele, cartofii și cu foamea! Nici eu n-am renunțat la pește, dar mă omoară și statul în bucătărie. Poate că trebuie doar să mă obișnuiesc cu noul ritm și gata.

  • lilik
    8 ani ago

    Mulțumesc pentru sfat, Mara.
    Mara, cu soia am o problemă. Știu că un procent foarte mare din soia de pe piață este modificată genetic și mă cam feresc de ea. Iar fasole roșie mănânc, dar nu pot să mănânc prea des 🙂 Poate-mi spui de unde îți iei soia nemodificată.

  • Lilik, iti multumesc mult, nici nu stii cat de mult ma bucur ca iti place blogul meu! Referitor la foamea asta teribila, si eu am avut aceeasi problema cand am renuntat la carne – m-am aruncat in cartofi, soia, pizza si junk, si m-am ingrasat. Daca deja te simti implinita cu alegerea ta, in timp corpul tau o sa-ti spuna singur de ce nutrienti are nevoie, si greutatea o sa se regleze de la sine. O sugestie – incearca oridecateori poti, sa inlocuiesti carbohidratul nesanatos, adica pizza, pasta si cartoful cu un carbohidrat care contine si proteina de calitate – adica linte, quinoa, fasole boabe. Eu sunt innebunita dupa pizza, paste si tarte, asa ca le fac des, dar umblu la ingrediente – bag faina integrala, pun mult ulei de masline si plante aromatice, sa-mi zapaceasca papilele, aleg pentru paste sosul de rosii in loc de cel alb si greu, si folosesc ulei de cocos in loc de unt pentru aluatul de tarta. Momentan organismul tau e dezorientat si nu stie incotro sa o apuce, insa la cat sport faci, sunt convinsa ca in 2-3 luni o sa se regleze toata situatia, nu-ti face griji 🙂 Ai facut o alegere minunata, atat pentru tine, dar si pentru o multime de animalute care nu vor mai suferi datorita tie! Cu mult drag, Ana

  • lilik
    8 ani ago

    Mulțumesc, Ana!
    ÎMi place atât de tare blogul tău, atât de tare încât mi-ar fi plăcut să fie al meu! Îmi place cum scrii, imaginile, despre mâncare nici nu mai spun!
    Mulțumesc pentru sfat! Sper să se regleze totul! Mai am o întrebare care mă frământă rău de tot. Cât stai în bucătărie! mi se pare că totul este atât de elaborat și time consuming, iar eu, după cum am spus, nu sunt vreo mare bucătăreasă 🙁

  • aplug
    8 ani ago

    Si eu am renuntat la carne de – cred ca deja – 4 ani. Tot din aceasta cauza, nu am vrut sa particip cel putin eu la uciderea animalelor doar pentru a ma hrani. A fost o decizie luata intr-o seara si de care ma bucur si acum. In primii doi ani a fost foarte simplu pentru ca locuiam cu ai mei si sa ii dea Bunutzul sanatate, mama m-a sustinut 🙂 si a gatit si ea fara carne. In primele luni m-am bucurat foarte mult de gustul mancarii fara carne. Mi se parea orice mancare mai buna.
    Meanwhile, de doi ani locuiesc cu prietenul meu si evident ca am inceput sa ma ingras, insa asta pentru ca cinele de proaspat indragostiti se intamplau seara foarte tarziu. In fine…:)
    Am fost recent in Barcelona si ma gandeam cat de usor e sa fii acolo vegetarian, gasesti toate legumele si fructele lumii. Intr-adevar, sa fii vegetarian sau partial vegetarian si sanatos in acelasi timp, implica foarte mult gatit si time consuming; insa sunt sigura ca in timp te vei obisnui si va dura mai putin.
    Felicitari pentru decizie. Acum imi placi si mai mult :))

  • lilik
    8 ani ago

    Mulțumesc mult, Andreea! Pentru sfaturi și încurajări, dar și pentru că citești ce scriu eu și-ți mai și place 🙂

  • Sa stii ca nu stau mult in bucatarie – mai mult imi ia sa pregatesc elementele pentru pozat preparatul. In timpul saptamanii o tin pe salate, paste integrale si chilli-uri de fasole (fasole+sos de rosii, usturoi si condimente, care se fac in doi timpi si trei miscari. In week-end stau mai mult, ca fac si mancare cu carne pentru prietenul meu. Trebuie sa-ti faci stocuri de proteine bune, pe care sa le poti pregati repede, ca sa nu ramai fara ingrediente si recurgi tot la pizza. Cumpara quinoa, linte verde si roz, fasole si naut si rezolvi majoritatea problemelor. Uite cateva exemple:
    – quinoa o folosesti in salate, ca sa fie mai satioase
    – lintea verde o amesteci cu rosii de la conserva, plante aromatice si usturoi, pui un pic de mustar si o mananci cu un ou poached – iti ia jumate de ora toata afacerea
    – lintea roz o fierbi 10 minute, calesti un pic de ceapa cu usturoi, arunci o lingura de curry, pasezi tot, pui un pic de smantana si lamaie si ai supa-crema ca la turci – tot jumatate de ora
    – lintea verde o fierbi, o pasezi partial, pui ceapa, usturoi, condimente si ou, si faci burgeri – cam 45 minute
    – nautul il lasi peste noapte in apa rece, il fierbi dimineata cu o lingurita de bicarbonat sa se inmoaie, pui tahini, lamaie, usturoi si ulei de masline, si ai facut humus – pe care poti sa-l pui pe lipie cu legume, sau langa salata, pe paine integrala.
    Trebuie doar sa ai tot timpul unul din ingredientele „cheie” in casa si sa fii atenta sa folosesti ingrediente integrale.
    Of, ca mult mai vorbesc… 🙂

  • Buna 🙂 Si eu am renuntat la carne pe la inceputul lui februarie, pt ca nu sunt de acord cu masacrarea animalelor si cu suferintele prin care ele trec ca sa ne hranim noi. Plus ca foarte multe mor si nici nu sunt consumate… De aceea, nici nu mananc oua din comert, ci doar de la bunica de la tara, iar branza mi-o procur de la oameni care stiu ca isi cresc cu dragoste animalele. Asa a inceput aventura mea cu legumele. La inceput am luat putin in greutate vreo 1-1.5kg, insa asta pentru ca inca mai aveam obiceiuri proaste de a manca dulciuri nesanatoase in fiecare zi sau de a rontai pana tarziu in noapte. Insa de vreo 3 saptamani, am eliminat obiceiurile nesanatoase (am slabit pana acum 3 kg and counting)si anume:
    – am inlocuit dulciurile cu un fruct, pe care de obicei il consum intre 16-17 cand mi se face putin foame. Rar, cam o data la 3-4 zile mananc un desert
    – iau mesele la ore fixe si ma straduiesc cina sa nu fie mai tarziu de 8
    – mananc cat de mult se poate integral: paste integrale (sunt mult mai satioase ca celelalte si mai sanatoase), paine integrala etc.
    – mananc foarte multe legume. Am avut surpriza sa vad ca exista foarte multe legume, mai ales primavara :)) Miercurea si vinerea de exemplu, nu mananc nimic ce provine de la animale
    – cerealele: fulgii de secara sunt preferati de mine si ii consum in fiecare dimineata, peste o felie de paine cu gem sau amestecati cu seminte de in puse cu o seara inainte la inmuiat (care fac minuni pt digestie apropo)
    Nu petrec mult timp in bucatarie pt ca nu sunt fana, recunosc. Fiind primavara, avem foarte multe optiuni la indemanana pt a prepara salate rapide si delicioase. Eu mai adaug si cate putin bulgur in salate de ex ca sa fiu sigura ca nu ma ia foamea rapid. Cartofi consum ft rar, pt ca observasem ca mi se face foame repede dupa ei si ma si baloneaza, la fel si cu pastele din faina rafinata. Am auzit ca cei dulci ar fi mai ok din multe puncte de vedere. Si eu recomand consumul de quinoa, linte si fasole rosie – ai putea in cate o zi a saptamanii sa alegi cate unul sa fie preparatul de baza. Recunosc, nu am avut timp sa exersez cu toate, dar am citit numai lucruri bune despre ele.

    Apropo de senzatia de foame, si eu o aveam la inceput. La un moment dat, mi-am dat seama ca nu e de fapt foame, ci instinctul meu de a rontai non stop sau nevoie de a ma alina in mancaruri 🙂 Dar daca consumi mai multe alimente integrale si cereale, nu prea mai apare senzatia de foame. Si este si sanatos sa respectam orele de masa, asa ca uneori mai flamanzesc si eu cate jumatate de ore 🙂
    Am scris povesti nemuritoare, sper sa-ti fie de ajutor sfaturile. Spor in toate si happy thoughts! 🙂

  • lilik
    8 ani ago

    Andrada, bine ai venit și mulțumesc tare mult pentru sfaturi. Încă nu am încercat linte, am avut o experiență absolut scârboasă cu o supă și mi-e greu să trec peste ea, dar mă lupt cu amintirea ei și o dovedesc până la urmă. Mă bucur că deja a apărut fasolea păstăi sau teci, cum i se spune pe la Câmpulung Muscel, mazărea și varza nouă, căpșunile și cireșele. Sunt mai bine, dar tot mă pierd prin bucătărie cu orele 🙁 Pastele le-am rărit, cu cartofii mai întâmpin greutăți, îmi cam plac 🙂 Chiar așa o să fac, Andrada, o să stabilesc anumite zile din săptămână pentru un anume ingredient, și este o idee foarte bună cea cu miercurea și vinerea!

    Mulțumesc din nou, îmi plac comentariile lungi pentru că și eu sunt mare vorbăreață 🙂 Same to you!

  • irina
    8 ani ago

    eu nu sunt vegetariana, dar am multe prietene care sunt si de cate ori luam cina impreuna sau ne strangem la cate un picnic sau masa de duminica majoritatea felurilor preparate sunt vegetariene( avand in vedere ca eu sunt degustatoarea nu bucatarul) si ma conformez meniului stabilit de bucatarii sefi. Si mancam multe supe creme de orice; legume fierte, bagate la blender cu putina smantana..practic orice vrei tu poti pune. multa linte( si ca sa treci de experienta cu lintea incearca -tot la blender- linte cu masline negre, cu putina sare, piper si putin ulei de masline. iese un paté minunat pe care il poti manca la/cu orice.
    Quinoa de altfel este foarte buna. noi am folosit-o la supe crema cu dovlecel si conopida.
    pe pinterest gasesti foooarte multe retete care mai de care, absolut delicioase. Colega mea de apartament a facut niste burgeri din fasole rosie, orez negru cred si nu mai stiu ce a pus, absolut deliciosi. dupa preferinta ii poti pune la cuptor sau ii poti pregati in tigaie. Mancam de asemenea multe legume la cuptor,fructe de mare..tot prietena mea, colega de apartament face un humus minunat si mereu pregatim niste salate cu de toate..cu tot felul de seminte de susan, multe vegetale, iar combinatia de salata cu feliute de piersica sau capsune, cu putin otet balsamic, din ala crema..este minunata.
    sau poti, de asemenea, sa prepari un sos guacamole si sa tai totul cubulete, sa iasa ca o salata. cu Nachos este delicios sosul:)
    inspiratia ne vine de pe pinterest..eu sunt experta la ciorbite de legume. am descoperit recent ca imi place sa le prepar:))

  • lilik
    8 ani ago

    Irina, mi-ai dat o idee foarte tare cu lintea și măslinele pentru că îmi plac la nebunie! Cu quinoa încă n-am încercat nimic, am în sertar u pungă de juma de kil și o tot dau dintr-o parte în alta. Acu tocami am terminat de mâncat niște orez cu legume pus lângă file de pește alb. Bun!
    Când mă încumet să prepar un burger, o să fac un post special, cu poze, cu artificii și șampanie, mi se pare fooooooarte complicat.
    Poate inaugurez și rubrica de rețete 🙂

  • Iti recomand un blog pe care l-am gasit pe vremea cand imi doream si eu sa renunt la carne. Persoana din spatele acestui blog este o fost adepta a raw food, asa ca mi se pare in masura sa vorbeasca. Mai ales ca o face bazandu-se pe multe studii independente. Pe mine m-a facut sa ma razgandesc: http://jurnaldenutritie.ro/2012/05/03/zeama-din-oase-de-vitamielgaina/ Nici eu nu mananc des carne, maxim de vreo 3-4 ori pe saptamana.

  • lilik
    8 ani ago

    Mulțumesc, Roxana pentru vizită și pentru link. Acum mă duc să studiez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.

Introducere in sistemul energetic al chakrelor

Vrei să-ți începi călătoria spre auto-cunoaștere? Descarcă gratuit ghidul Introducere în sistemul energetic al chakrelor și fă primul pas.

Loading...