Palazzo Lido și amintirile mele cu bunicul

La 110 ani de la construcție și după un război de retrocedare care a durat 20 de ani, Casa Lido sau Angelescu, așa cum au cunoscut-o bucureștenii, și-a regăsit strălucirea. Palazzo Lido, fostul palat Angelescu, cunoscut bucureștenilor din Belle Epoque și Interbelic, drept Casa Lido este cel mai nou loc chic din centrul Bucureștilor, un restaurant și “gourmet club” cu detalii pline de șarm și eleganță.

exterior2

Mă întristează vechile clădiri, frumoase, elegante și pline de amintiri, căzute în paragină și vândute apoi pe 2 bani unor oameni care nu știu ce comoară au cumpărat. Mă întristează atunci când puținele mele amintirile mele cu tata și bunicul meu patern sunt estompate de dispariția unor locuri precum Lido sau Cina. Iar când aud vești ca cea pe care mi-a dat-o draga mea Noemi, inima-mi tresaltă de bucurie sinceră. În sfârșit, Lido s-a întors în amintirile mele. Pot acum oricând să retrăiesc bucuria reținută pe care o aveam când mă ducea tata să mă întâlnesc cu bunicul meu, preot cu vorbă molcomă, la o înghețată la Lido. Dacă închid ochii, simt gustul de înghețată cu fistic pe care mi-o comanda de fiecare dată și pe care o savuram minute în șir. Fii-mea termină o înghețată în doi timpi și trei mișcări, eu însă, când aveam vârsta ei, mâncam o înghețată în juma de oră, până când, de foarte multe ori, ajungeam să o beau 🙂 Relația mea cu bunicul nu era foarte bună, nu ne vedeam foarte des, și de câte ori o făceam, simțeam o oarecare teamă pentru roba lui neagră de preot. Dar în sufletul meu, bucuria de a-l întâlni era mare și copleșitoare de cele mai multe ori. Mâ mângâia pe cap cu drag și mă săruta pe păr sau pe frunte și iarăși, dacă închid ochii, simt barba lui lungă și moale gâdilându-mi pielea.

Să ne întoarcem în prezent 🙂 Casa Lido este acum Palazzo Lido, un restaurant unde prietenii, obișnuiții casei, cautătorii de gusturi bune și viață chic sau turiștii din Micul Paris se întâlnesc și se bucură de mâncăruri delicioase, gătite fără cusur, numai cu ingrediente proaspete și naturale, de o echipă condusă de un chef din Palermo, după rețete siciliene originale.

masa

dinning room

Proiectul de reconstrucție a fostei reședinte a Ministrului Instrucțiunii din 5 guverne, primul Ministru Plenipotențiar al României la Washington, membru al Academiei Române, politicianul și medicul chirurg Constantin Angelescu, a durat 2 ani și respectă fidel arhitectura și detaliile decorative neoromânești ale planurilor originale ale palatului.

lampa

biblioteca

scara

Palazzo Lido redă Capitalei una din clădirile-simbol ale perioadei Belle Epoque și interbelice românești, și cei care aleg să aibă o întâlnire informală, un private dinning sau un eveniment la palat, vor redescoperi șarmul și eleganța unei construcții perfecte, cu vitraliile, oglinzile de cristal originale ale clădirii, inclusiv cele două camere-bibliotecă ale domnului profesor Angelescu, unde a fost găzduită una din cele mai importante colecții de cărți rare și obiecte de artă ale unui român.

Cu siguranță, prima dată când voi călca pe covorul roșu al scărilor și mă voi așeza la una dintre mese, în stânga mea, acolo unde se așeza mereu bunicul meu, voi simți mirosul de busuioc care-l învăluia întotdeauna. Și voi închide repede ochii pentru a mă bucura în liniște de prezența lui.

 

One Response to “Palazzo Lido și amintirile mele cu bunicul

  • Maria
    8 ani ago

    Superbe imagini, emotionante amintiri…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.

Introducere in sistemul energetic al chakrelor

Vrei să-ți începi călătoria spre auto-cunoaștere? Descarcă gratuit ghidul Introducere în sistemul energetic al chakrelor și fă primul pas.

Loading...