Amintirile mă urmăresc…

Şi nu este neapărat un lucru rău, în general mintea omului face o selecţie printre amintiri şi le păstrează pe cele plăcute. Unul dintre comunicatele de presă pe care le-am primit la întoarcerea din vacanţă mi-a deschis brusc sertăraşul cu amintiri. Pe vremea adolescenţei mele, deodorantele erau lucru rar şi de contrabandă, iar posesia unui astfel de produs era o adevărată mândrie. La mare căutare era OBAO care mirosea destul de fresh, BAC, în destul de multe variante de miros pentru România acelor vremuri, FA care la noi acasă ajungea doar varianta verde şi minunatul, mărul discordiei, doritul, senzaţionalul Farmec 16. Sunt sigură că l-aş putea recunoaşte oriunde şi oricând, dar nu pot să descriu deloc felul în care mirosea şi nu-mi amintesc nici culoarea ambalajului, tot ce ştiu este că atunci când am pus mâna pe el, m-am simţit ca o învingătoare.

După terminarea liceului, într-o dimineaţă, îmi amintesc că era foarte iarnă, zăpada era extrem de mare şi era un ger de crăpau pietrele, un coleg de servici mi-a ieşit în cale cu o sacoşă şi mi-a arătat discret ce conţine. Aproape că am leşinat de plăcere. O mulţime de deodorante colorate se iţea veselă din punga d-un leu. Nu mai văzusem aşa ceva până atunci. Flaconul avea o formă mai feminină, era mai lung şi mai subţire, culorile erau puternice şi pline de viaţă, capacele argintii… doamne, trebuia să le am, pe toate, indiferent de aromă, nu mă interesa. Nici nu l-am întrebat pe Alin, colegul meu, cât costă, am spus că vreau unul din fiecare. Răspunsul lui mi-a năruit starea de euforie. Toate erau promise la fetele de la personal, aşa se numea departamentul de resurse umane pe vreme aia, că na, de acolo plecau avertismentele şi deciziile de orice fel, şi se duceau „mai sus”, la partid. M-a lăsat să le miros pe toate, m-a privit chiar cu sadism pot sa spun, în clipa asta îmi amintesc şi zâmbetul larg agăţat parcă de urechile lui uşor clăpăuge, apoi a închis taraba şi mi-a întors spatele. Am tânjit multă vreme după ele, iar când stocul a fost refăcut, mi-am cumpărat unul din fiecare, deşi îmi plăcea doar unul dintre ele.

Cel maro, aşa îi spuneam, nici nu mă interesa cum se numeşte, îmi aminteşte de începuturile unei mari iubiri. După ce ne-am văzut prima dată, în discoteca din Preoteasa, vreo 3 sau 4 luni de zile am dat unul peste altul, la propriu, total întâmplător, în diverse situaţii şi locuri din Bucureşti. Nu ne vorbeam, doar ne priveam şi adulmecam cu ochii închişi aroma care plutea în urma noastră. Probabil că deodorantul meu maro era mai puternic decât al lui pentru că este tot ce-mi amintesc. Cel roşu era preferatul prietenei mele şi mereu îi spuneam că a fost creat special pentru ea. L-am folosit şi eu, evident, dar m-am întors la prima mea dragoste, la „ăla maro”. Mai era unul colorat în nuanţe puternice de albastru, galben şi roz, şi îl foloseam în mod constant atunci când nu-l găseam pe cel maro. Pe nesimţite, Farmec 16, vedeta incontestabilă a anilor de liceu, a dispărut din viaţa noastră şi de pe raftul din baie.

Deodorantele primei mele tinereţi se numeau Impulse, iar acum au revenit pe piaţa noastră probabil ca să-mi răscolească amintirile, mie şi adolescenţilor de prin anii’80.

Preferatul meu, misteriosul Impulse Magic Moschus

La Pantera,

îndrăzneţ ca şi prietena mea dragă, pe care o invidiam pentru că putea să-l poarte

Incognito, romantic pentru zilele în care nu-mi ieşea faza cu misterul

Este foarte posibil ca acum să nu-mi mai placă, dar în mod sigur aroma lor mă va arunca în timp, atunci când aveam 18 ani şi eram cu toţii veseli, relaxaţi, plini de vise, iubire şi entuziasm. Ca şi acum, dealtfel J

4 Responses to “Amintirile mă urmăresc…

 • theo
  10 ani ago

  exact, maro! 🙂

 • Iuliana
  10 ani ago

  Mie imi placea „ala colorat”. Cat despre Farmec, varianta pe care mi-o amintesc eu (adica Farmec 16), mirosea a mar!

 • cristina iacob
  9 ani ago

  Parca si acum cand ma uit la foto. simt mirosul lor…

 • lilik
  9 ani ago

  Cristina, și eu am aceeași senzație 🙂 Mai ales la cel maro …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.

Introducere in sistemul energetic al chakrelor

Vrei să-ți începi călătoria spre auto-cunoaștere? Descarcă gratuit ghidul Introducere în sistemul energetic al chakrelor și fă primul pas.

Loading...